Date: 15 september 2023
Fruitige verhalen afl.3: een wijngaard vol natuur

Leven en werken in de natuur, het klinkt romantisch. Maar boeren is vooral hard werken. En dan werkt ‘de natuur’ soms niet mee. Plantjes worden al snel onkruid, dieren worden plagen, schimmels doen de oogst mislukken. Het kan ook anders. Landbouw en natuur kunnen ook samenwerken en elkaar versterken. De juiste planten kunnen de bodem op een natuurlijke manier bemesten. Natuurlijke vijanden kunnen schadelijke beestjes in toom houden. En als de landbouw natuurvriendelijker wordt, kunnen bedreigde soorten een comeback maken. Kunnen landbouw en natuur vrienden zijn?

Date: 14 september 2023
2023 is een zeer uitdagend wijnjaar

Wijnmaker Patrick Nijs is begonnen met de pluk op zijn wijngaard aan de Houwaartseberg in Vlaams-Brabant. “We doen alles met de hand”, vertelde hij tijdens “Goeiemorgen Morgen!” op Radio2. “Het is de enige manier om enkel het gezonde fruit in de mand te krijgen.”

Date: 2 maart 2023
Productie van Belgische wijn breekt met bijna 3 mio liter een nieuw record in 2022.

Toch is identiteit belangrijker dan volume. Veel frisheid, een laag alcohol percentage en veel elegantie. Gastronomisch interessante wijn met veel identiteit bestemd voor een niche van veeleisende wijnliefhebbers. Zó zijn we gewapend voor de toekomst.

Date: 23 december 2022
Simon J. Woolf (Amber Revolution): my top 10 natural wine discoveries in 2022.

Simon J. Woolf: “Wine lecturer Patrick Nijs decided to learn how to make wine a few years back, and made his first ‘commercial’ vintage in 2018. He has 2.5 hectares of vineyards spread across several parcels to the east and the west of Antwerp, where his winery is situated. I was fascinated to taste his amber wine, which is certainly the most interesting and perhaps most “natural” wine that I’ve yet tasted from Belgium.”

“Kontreir V (2020) confounds everything you might assume about wine from cold, Northern European countries or made from hybrid grape varieties.”

Date: 12 september 2022
Radio 1 – De Wereld van Sofie: Patrick Nijs over Château Migraine: “De grootste oorzaak van hoofdpijn is de alcohol in de wijn”

Bestaat dat eigenlijk, zo’n Château Migraine? Zijn er wijnen waar je sneller of meer hoofdpijn van krijgt dan andere? We vragen het aan Patrick Nijs, ingenieur van opleiding én maker van natuurwijnen en uitbater van de Wijnfaktorij in Antwerpen.

Date: 26 augustus 2022
“De Standaard: Patrick Nijs: een beetje Kontreir, een beetje Chansaar…”

We ontmoeten eigenaar en wijnmaker Patrick Nijs (53) in zijn ‘urban boutique winery’ op 350m van de Grote Markt van Antwerpen

Date: 21 augustus 2022
“Dit weekend is Sprankelend Hageland van start gegaan, een ontdekkingstocht langs de verschillende wijndomeinen….”

Patrick Nijs heeft wijngaarden in onder meer Houwaart en Nieuwrode. Drie tot vier dagen per week pendelt hij er naartoe. “Van begin januari, met de snoei, en dat eindigt eind oktober, met de laatste oogst. Het is mijn grote droom om hier een eigen wijnmakerij te bouwen die mooi geïntegreerd is in het landschap en waar ik ook bezoekers kan ontvangen.”

Date: 21 augustus 2022
“RobTV: eerste weekend Sprankelend Hageland groot succes”

Zoals elk jaar staan er tal van wandel- en fietsactiviteiten op het programma tijdens vier weekends van 20 augustus tot en met 12 september 2022 met als hoofddoel: de lokale wijngaarden te verkennen en natuurlijk de wijnen te proeven.

Date: 13 augustus 2022
“Het Laatste Nieuws: Chateau Belgique”

Sepideh Sedaghatnia over Chansaar Rosé 2022: ‘De smaak is net zo verrassend als de witte Chansar: heel elegant, met een mooie structuur en de mix van kruidig fruift zweeft hij op je tong en laat die tintelen. Goed voor een aangename, best lange afdronk. Bijna niet te geloven dat deze wijn van Belgische makelijk is! Op gastronomisch niveau.

Date: 29 juni 2022
“New Wine Wave: “Europas Winzer für die Zukunft”

Dr. Wolfgang Staudt und Master of Wine Janek Schumann stellen dem Leser und Weinenthusiasten 101 aufstrebende und innovative Winzer (-innen) und Weingüter vor, deren Weine Originalität und Authentizität ausstrahlen sowie auf ethisch überzeugende Weise erzeugt werden. Die beiden Autoren spannen dabei den Bogen quer über Europa und verknüpfen verschiedenste Denkansätze mit den jeweiligen regionalen Besonderheiten.

Date: 3 juni 2022
“Alles uit de Cast: Een duurzame Vlaamse wijnbouwer met wijn in één van de beste restaurants ter wereld en een dichter die naar New York trekt en met zijn werk en onderzoek naar audiodescriptie voor blinden en slechtzienden internationale bakens verzet…”

Patrick Nijs koos meteen voor de minder evidente manier, weg van pesticides maar met oog voor biodiversiteit…

Date: 14 mei 2022
“Van Dyck en Van Dyck – De Smaakadvocaten”

Wijn maken in België?! Moet je daar niet een beetje gek voor zijn?

Patrick Nijs is niet enkel wijnmaker, maar vooral ook wijnbouwer. Wat hem betreft mag je zelfs gewoon ‘boer’ zeggen, want 90% van het werk dat in zijn wijnen kruipt doen Patrick en assistente Helen in het veld.

Date: 21 september 2021
“Duurzaamheid zou de norm moeten zijn…”

“Duurzaamheid is voor mij een tweeledig verhaal. Enerzijds probeer ik aan de toekomst te denken. Hoe kan ik mijn bodem in een betere staat aan de volgende generatie doorgeven dan wanneer ik ermee begon? Anderzijds is er het nu: hoe beperk ik mijn impact op de natuur zoveel mogelijk? Ik stel me op als een deel van de natuur, eerder dan te proberen er controle over te krijgen.”

Date: 29 augustus 2021
In mijn ogen is deze locatie perfect: je hebt de zonovergo­ten helling gericht naar het zuid-oos­ten en ijzerzand­steen in de grond. Vooral dat laatste verleent de druiven een extra dimensie.

 “Momenteel ben ik eigenlijk met niets anders bezig dan wijn. Sinds ik ermee in contact kwam, voelde ik de drang om de complexiteit te begrijpen die sommige wijnen herbergen. Om dit proces te vatten, zat er eigenlijk niets anders op dan zelf wijn te produceren.”

Date: 28 augustus 2021
Hageland levert eerste Belgische wijn ooit op kaart van beste restaurant ter wereld: “Binnenkort worden we niet meer over het hoofd gezien als wijnland.”

Wijnbouwer Patrick Nijs (52) uit Antwerpen maakt maar al te graag de oversteek naar de Houwaartseberg in Tielt-Winge waar hij in wijngaard Steenkuyl een unieke blend van druiven teelt. Samen vormen ze de basis voor Kontreir, een rode wijn die alsmaar hogere toppen scheert.

Date: 27 augustus 2021
Succes Belgische wijnbouw: Belgische wijn op kaart toprestaurant

Kontreir, een wijn die in het Hageland wordt verbouwd op basis van drie druivensoorten, krijgt internationale erkenning nu hij op de kaart staat van El Celler de Can Roca.

Date: 27 augustus 2021
Als eerste Belgische wijn terechtkomen op de kaart van één van de beste restaurants ter wereld.

Die eer is weggelegd voor Kontreir, een wijn van de Wijnfaktorij uit Antwerpen. Kontreir is een rode wijn, en wordt nu geschonken in het beroemde Spaanse restaurant El Celler de Can Roca. Het restaurant heeft drie Michelinsterren en werd de laatste jaren al verschillende keren uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Patrick Nijs van de Wijnfaktorij kan het amper geloven.

Date: 27 augustus 2021
Kontreir III: wat een reliëf in de wijn!

Stefaan Soenen: “Wijnbouwer Patrick Nijs brengt de Belgische wijnbouw naar the next level met de KONTREIR III. Wat een magnifieke rode wijn uit 2019 is dat, eindeloos van genoten, emotie. Spuwen, dit, geen sprake van! De succesvolle Houwaartseberg-blend acolon, dornfelder en pinot noir doet het weer. Indrukwekkende verfijning, helemaal op elegantie en puurheid. Heel precies geslepen zuren die de aroma’s doen dansen met elkaar tot een stuk in de nacht. Wat een reliëf in de wijn!”

Date: 26 augustus 2021
Als eerste Belgische wijn verschijnt Kontreir van De Wijnfaktorij uit Antwerpen binnenkort op de kaart van het Spaanse toprestaurant El Celler de Can Roca.

De bal ging aan het rollen toen een fan van De Wijnfaktorij het Spaanse restaurant met drie Michelinsterren getipt had over de Vlaamse rode wijn. ‘Omdat de sommelier van het beroemde restaurant aangaf dat hij graag onze wijnen wilde proeven, hebben we onze stoutste schoenen aangetrokken en zijn we naar Girona getrokken om de wijn te presenteren’, vertelt wijnbouwer Patrick Nijs

Date: 19 maart 2021
Chansaar is een blend, deze samenstelling maakt me nieuwsgierig.

Gido Van Imschoot over Chansaar Rood 2018: “De eerste aanblik is uitnodigend met een robijnrode kleur en een paarse schijn. Ik ruik onmiddellijk kruidige geuren met een lichte evolutie en aardse tonen. Pas na opschudden komt het onderliggende donker fruit naar voren. Ik herken hierin braambessen en cassis. In de evolutie speelt het fruit met de kruidige aroma’s en sous-bois geuren. Ik hou wel van die bosgeur die diepgang geeft aan de aroma’s van een wijn.

Date: 5 februari 2021
Zoveel pure wijn voor amper 11,5% alcohol: het is dus mogelijk!

Frank Van der Auwera over Kontreir II: “Fijn-oranje flitsend qua kleurspiegel, met een zeer aangenaam geurenkoffertje boordevol (bloed)sinaasappelzeste, vanille, mirabellen plus een gebalanceerd vleugje hout.

Loepzuiver, puur, vrij vet maar tegelijk ook een verfrissend zilte smaak, met opnieuw gekonfijte sinaasappel en citroen in de hoofdrol, naast gele abrikoosjes (vers en gedroogd), gember, crème brûlée en mineraal finishend.”

Date: 13 november 2020
Patrick (51) vindt het geluk tussen de druivenstokken in zijn eigen wijngaard

Ik voel alle seizoenen aan den lijve: zon, regen en wind. Ik zit er middenin.

Date: 4 oktober 2020
Antwerpse stadswijn met een unieke smoel

“Wijn moet de expressie zijn van diegene die ze gemaakt heeft en de plaats waar hij vandaan komt. Waarom zou ik me dan aan bepaalde regels moeten houden?”

Un vin Anversoir singulier

“Le vin doit être l’expression de celui qui l’a fabriqué et du lieu d’où il provient. Pourquoi donc devrais-je suivre certaines règles ? “

Date: 18 september 2020
Podcast: Wijnfaktorij – Patrick Nijs

“Ik vind het handiger om hier in de stad wijn te maken dicht bij de consument”, zegt Patrick, de gedreven bezieler van Wijnfaktorij.

Date: 10 september 2020
Terra Rossa Wines Made in Belgium

He seeds more than 40 different herbs, flowers and plants 🍀☘️🌿🌸🌴 among his vines. None are chosen by accident. They provide nutrients, retain water, avoid erosion, control temperature and provide a perfect home for a zillion kind of good ground bacteria…

Date: 4 september 2020
De Wijnfaktorij: Belgisch goud in je glas

Kontreir II (Orange) 2019: Fantastische neus met appelsien, gedroogde abrikozen, perzik, gebakken ananas, gele bloemen, gele beertjes en gekonfijte limoentjes. In de mond krijg je elegante, doch immer presente tannines. 

Date: 1 september 2020
Vloeibaar chauvinisme

Frank Van der Auwera over Kontreir I: “Jeugdig fonkelend robijnrood, ondoorzichtig. Neus van violettesnoepjes, viooltjes, griottes, donkere kers en praliné, lichtjes kruidig. Vlezig en sappig fruit gedreven qua smaak, vol impressies van cacaopoeder, gekonfijte zwarte kers, moerbeien, rozemarijn, zilte drop en witte peper, gedragen door een prachtige aciditeit. Kontreir I is een complexe wijn die tussen haakjes ook op de kaart bij Hof van Cleve prijkt.”

Date: 29 augustus 2020
Patrick Nijs à Anvers : un vrai “Chansaar”

Je fais deux récoltes, une relativement tôt pour avoir de la fraicheur et de l’acidité, et une plus tard lorsque les baies sont très mûres, presque noires. Le vin a vraiment beaucoup de structure et de richesse. C’est à mon avis une base parfaite pour un vin rouge qui est rare en Belgique.

Date: 16 augustus 2020
Een gedurfde rode blend, die België Europees doet meespelen in het segment van topwijnen.

Kontreir I :”Uit het land van mono-cépages een gedurfde rode blend, die België Europees doet meespelen in het segment van topwijnen. De onderschatte kruidigheid van dornfelder geblend met acolon (rood en zwart fruit) in de structuur van pinot noir. Dat dit uniek is, is één ding; dat het resultaat een grote complexe verouderingswijn is betekent het hoger leggen van de lat voor Belgische rode wijn. Benieuwd naar de evolutie en naar hopelijk een Kontreir 2. Terroirwijn!”

Date: 14 juni 2020
Wijnfaktorij produceert en verkoopt wijn in hartje Antwerpen: “Ik  voel mezelf een chansaar”

Wijn produceren in hartje Antwerpen, het kan, zo bewijst Patrick Nijs. Hij opende zijn Wijnfaktorij in de Vleminckstraat. Een ‘urban winery’ die meteen ook als wijnshop fungeert

Date: 13 juni 2020
Chansaar… een echte Antwerpse stadswijn

Wijnbouwer Patrick Nijs brengt druiven van verschillende wijngaarden naar de stad en maakt er op ambachtelijke en duurzame wijze wijn van.

Date: 4 juni 2020
De pracht van de wijngaarden op de Houwaartseberg in ‘t Hageland 

Stefaan Soenen over Kontreir I: “Ik was onder de indruk van deze vrij complexe wijn die pas in de zomer wordt gebotteld. Qua karakter is hij uniek in België en internationaal met weinig te vergelijken. Mooie rode wijn van de Houwaartseberg! In de beginjaren ’70 geloofde niemand dat dit mogelijk was.”

Date: 20 maart 2019
Wijnbouwer Patrick Nijs: serieel ondernemer met couleur locale.

Het boeiende aan wijnbouw is dat het een langzame leerschool is, waarbij ‘zaaien’ niet rijmt op graaien. Voor je kan oogsten, moet je jarenlang experimenteren en investeren, wat een atypische aanpak is in een tijd waarin instant bevrediging centraal staat.